Рециклиране и материалите като форма на изкуството

Екологичният начин на живот провокира творците и изобретателите на изкуство да създадат уникални произведения. Така например от пластмасови бутилки се създават салове и платноходи. Съществуват данни за цял остров направен от преработени пластмаси и стъкла.

Така в Истанбул, беше представена уникална скулптура на лъв направен от 400 парчета изкован метал. Той е дело на художник Селчук Йълмаз, а размерите му са внушаващи. Изкуствените метали, които са използвани за изработката на всяка част от тялото му, включително гривата и опашката са фини пластини от преработени кутии за кока кола, бира, консервни кутии.

Един от много нашумелите начини за произведения е създаването на лампи. Така на юли на друга световна изложба бяха показани различни изделия, претворяващи съвременният начин на осветления, чрез лампи, изработени от рециклируеми материали. Такива са:

Щипката крушка, която представлява голяма колкото длан дървена щипка, загряваната с кабел и крушка за осветление.

Друга уникална творба е чаша за чай, обърната с опаката страна и пробита на дъното. През отворите преминава кабел, а в сърцевината на чашата има лампа.

Подобно творение може да се направи от стар буркан, чиито стени се изрисуват с цветни бои, а на дъното се поставя свещ. По този начин стъкленият буркан бива използван повторно като свещник.

Пластмасови кофички от кисело мляко могат да бъдат изрязани под различни форми и с тях да се създаде вълшебен полилей или глобус, който също да служи за осветително тяло.

На фестивала за екологично изкуство бяха представени всякакви творби, включващи чинни от порцелан, стъклени предмети, пластмасови и метални изработки, преобразяващи се в чудни лампи. Измежду произведенията можеха да се видят още бутилки, гаечни и ВиК части, превърнати във впечатляващи по рода си осветителни тела.

Това са само малка част от материалите за рециклиране, които могат да се върнат повторно в употреба и предназначението им да е от полза за ежедневието на човека.